Allt om vanliga kemikalier Hemmets vanligaste kemikalier

Schampot, duschdraperierna, leksakerna och stekpannan. I hemmets vanligaste prylar döljer sig kemikalier och många av dem giftiga.

Många är inte medvetna om hur mycket giftiga kemikalier de har hemma. Dessa finns i elektronik, textilier, leksaker, plast och byggmaterial. 

Kemikalier som på sikt kan bli en fara för både vår hälsa och vår miljö. Man stöter på förhöjda värden av “formaldehyd” som ingår i limmet i spånskivor – vilket är cancerframkallande. Likaså hittar vi azo-färgämnen i textilier som också är cancerframkallande. Om vi tar gamla leksaker som exempel så är ett generellt råd att leksaker äldre än sex år kan innehålla farliga ämnen. Gamla apparater och billig elektronik innehåller ofta mer giftiga kemikalier. Men det finns även lödpunkter med bly i modern elektronik som inte klarar lagstiftningen.

Kemikalier bryts ofta ner långsamt och kroppen har en tendens att lagra dessa snarare än att göra sig av med dem. Sedan länge har förbjudna ämnen hittats i exempelvis navelsträngsblodet hos nyfödda spädbarn. Kemikalier kommer in i vårt hem på lite olika sätt. En del kommer som föroreningar i luften vilket är svårt att undvika. Men det mesta köper vi faktiskt helt frivilligt. Ibland är kemikalierna produkten vi är ute efter, som i exempelvis många rengöringsmedel. Plast finns också överallt i hemmen i dag. Vi har ofta plast nära kroppen i form av diverse klädesplagg. Vi lagar mat med stekspadar gjorda i plast och sover i pyjamaser med tjocka plast- tryck. Läs mer om kemikalier i hemmet här.

Tips för hur du undviker dessa vanliga kemikalier:

  • Köp av god kvalité
  • Välj miljömärkta produkter
  • Köp varor som är CE-märkta
  • Vädra och dammtorka. Kemiska ämnen samlas i damm
  • Plast läcker kemikalier när det värms upp. Undvik därför att värma mat i plastlådor och välj träredskap när du lagar mat