Allt om möbelmålning Så målar du om dina möbler

Du har säkert gamla möbler som behöver kärlek. Med färg och lite jobb så kan du uppdatera dina gamla möbler. Det är ett billigt sätt att uppdatera din inredning.

Slarva inte med grundjobbet

Kanske det allra viktigaste steget när man ska måla om stolar, bord och andra möbler är grundjobbet. För att färgen ska fästa behöver du använda sandpapper för att den nya färgen ska få grepp. Det kan också vara ett bra tillfälle att få bort småskador som hack och dylikt. Börja med ett grovt sandpapper och avsluta med ett lite finare sandpapper. Om du endast använder grovt sandpapper så kan det synas igenom efter att du målat.

När du är klar med slipningen är det viktigt att du städar och torkar av din möbel så de inte finns något damm som kan fastna i färgen. Det är nämligen ett vanligt misstag.

Målningen

Efter sandningen kommer själva målandet. Om du vill en jämn färg eller om du vill ha en ljusare färg än möbeln är ursprungligen kan det vara bra att börja med en primer. Primern ger dig en grundfärg som gör att din kulörfärg syns bättre. Men det behövs inte alla gånger. Om du exempelvis ska måla om en ljus furumöbel i en pastellig färg, så kommer du oftast undan utan primer.

Du bör sedan välja ut en snickerifärg eller möbelfärg. Dessa färger är tåliga nog att hålla för det slitage som uppstår på möbler.

När du målar är det viktigt att inte måla för tjockt lager. Börja med ett tunt lager och jobba dig upp. Färgen ska alltid torka mellan varje lager. Det gör inget om första lagret inte är täckande. Oftast krävs det två eller tre lager för att de ska vara helt täckande. Beroende på storleken på din möbel kan du antingen använda penslar eller en roller. En roller är bra på exempelvis skrivbord eller matbord som har en större yta att täcka. De finns mindre rollers för möbelmålning i färgbutik eller byggvaruhus.

Låt möbeln torka i ett väl ventilerat rum, gärna 24 timmar innan de ska användas. Då får färgen helt hårdna. Sen kan du njuta av din nya uppfräschade möbel!